Inred med praktiskt hantverk

Vem älskar inte att köpa billig inredningen, behöver man ens nämnda den svenska möbeljätten med blågul skylt? Där finns det mesta som man kan behöva, men till slut kanske allt känns lite opersonligt. Vi vill ju ändå att våra hem ska kännas personliga.

Under senaste åren har det poppat upp konton på sociala medier med gör det själv beskrivningar på hur man kan göra möbler mer personliga. Det är ofta ett prisvärt alternativ för att locka fram en mer personlig touch i hemmet. Oftast räcker det med lite färg och penslar, lite slippapper och nya handtag. Men det finns ju fler sätt för den som vill locka fram nya sidor i sitt hem.

Hantverk har fått stå tillbaka i många hem under ganska lång tid, istället har vi köpt billigare och mer saker. Men få inredningsdetaljer kan skapa en sån hemtrevnad som hantverk, oavsett vad hantverket består av. Det kanske är allt från en liten smart detalj som löser ett vardagsproblem till en stor pläd eller en handvävd matta. Att köpa hantverk är sällan det billigaste alternativet, men det kanske är värt att välja bort några billigare inredningsdetaljer till förmån för ett lite dyrare hantverk.

Men ibland är lösningen på inredningsproblemen att rensa bort dem. En växande trend är minimalismen, avskalade rum med minimal inredningen. Bara det nödvändigaste får vara kvar. Det sägs att mycket saker tar vår energi och med minimalismen försöker man att råda bot på energitjuvar och rummen blir lättare att hålla städade och i ordning. Kanske är det i det avskalade hemmet som de praktiska hantverksdetaljerna hör hemma, där kan detaljerna och hantverkskänslan verkligen få träda fram.