Skapa ett unikt vardagsrum

Vardagsrummet är platsen där familjer, par och ensamstående spenderar mest tid i sitt hem. Här dricker man vin med vännerna, hjälper barnen med läxor, har myskväll på fredagar, ser på film med en dejt eller vänner, kryper under en filt när man är sjuk och kurar upp sig i soffan för att läsa en bra bok. Vardagsrummet är en viktig samlingspunkt och borde reflektera dig som individ. Det ska vara en avslappnad plats som också fungerar bra till fester och kalas. 

En unik fondvägg

Fondväggar har varit på tapeten till och från genom åren. När man ser en unik tapet eller färg, men vill inte täcka hela rummet i mönstret eller nyansen, kan en fondvägg vara en fin accent i rummet. Men du behöver inte välja väggfärg eller intressanta tapeter. Tänk utanför ramarna och testa något nytt. Skapa en medelhavskänsla med kakel på väggarna! Det finns garanterat tillräckligt stort utbud för att du ska hitta något du gillar. I vardagsrum behöver du inte installera tätskikt såsom i badrum vilket gör att vem som helst kan klara av att kakla en vägg. Letar du på REA och liknande kan du till och med hitta kakel som lika billigt eller billigare än ett par snygga tapeter. Ett annat alternativ, om du vill ha en mjukare känsla i rummet, kan du använda tyg. Med en symaskin kan du sy ihop stora tyget till en enda stor tapet. Det går att fästa med nästan osynliga dyckert eller dekorera fritt med nitar. För en fin retrokänsla kan du köpa påslakan eller gardiner på loppis eller second hand.

Bygg något eget

Vill du imponera på dina vänner och samtidigt utmana dig själv, kan du testa att bygg något helt själv. Skippa de platta paketen från IKEA och bygg ditt eget soffbord eller tv-bänk. Om du är nybörjare är detta lättare projekt att ro i hamn än att bygga en stol eller en träsoffa. Du hittar ritningar och beskrivningar på nätet. Eller så ritar du från eget huvud och testar dig fram. Ett tips är att köpa billigt virke eller plywood och göra en prototyp innan du köper finare snickerivirke.