Checklista för att anlita hantverkare

För att få inredningen precis som man vill ha den behöver man ibland göra en eller annan renovering. Och tänker man inte sköta allt själv, utan förlita sig på hantverkare för en eller fler delar gäller det att checka av de följande sakerna först.

Kontakta flera olika

Nästan oavsett var man bor finns det flera olika hantverkare man kan vända sig till för att få något gjort. Att höra av sig till mer än en är alltid rekommenderat för att få en bättre uppfattning om vad något ska kosta. Att jämföra offerter är också bra när man kan göra det. Men tänk på att vissa kanske exempelvis har valt att utesluta momsen och ser därför billigare ut än vad de egentligen är.

Kolla upp hantverkaren

Det flesta hantverkare där ute följer regler och bestämmelserna för sin utvalda bransch noga. Men det finns även de som inte gör det. Och väljer man fel kan man hamna i en situation där man behöver få hjälp från firmor som Bostadsjuristerna för att lösa eventuella tvister. Ett bra sätt att börja kolla upp en hantverkare är att säkerställa att de inte är med på Svarta listan. Välj också bara hantverkare vars företag har F-skattsedel. Vill man gå ännu mer in på djupet kan man kontakta Kronofogden och höra efter om företaget har skulder eller om det till och med gått i konkurs tidigare. Så länge man har företagets organisationsnummer är detta möjligt att ta reda på.

Kom överens om allt

Det är slutligen viktigt att man är överens om allt som ska göras, hur man ska gå tillväga och allt runtomkring. Se till att skriva en tydligt avtal där de följande punkter finns inkluderade:

  • Arbetets omfattning
  • Pris inklusive moms
  • Vem som står för vad
  • ROT-avdrag
  • Hur ändringar eller tilläggsarbeten ska hanteras